Weet waarom je cannabis consumeert
Het is belangrijk dat je helder hebt waarom je cannabis consumeert. Of het nu recreatief is of dat het op medicinale wijze je levenskwaliteit ten goede komt. In het laatste geval dient dit altijd te gebeuren samenspraak met een arts. Op deze wijze zorg je ervoor dat je bewust blijft van de voordelen en nadelen en voorkom je dat je cannabisproducten onnodig in andere situaties gaat consumeren.

Stel grenzen voor jezelf
Door vooraf te bepalen hoeveel cannabis je van plan bent te consumeren en je daaraan te houden, voorkom je dat je over je grenzen gaat. Het kan helpen om dit met anderen te bespreken, zodat jullie elkaar kunnen ondersteunen als iemand het toch moeilijk vindt om op verantwoorde wijze cannabis te consumeren. Het is voor minder ervaren gebruikers niet verstandig om alleen cannabis te consumeren omdat je dan niemand hebt om op terug te vallen.

Vermijd dagelijks consumeren
Te frequent consumeren kan leiden tot afhankelijkheid. Bij frequent gebruik verandert bovendien de tolerantie, wat betekent dat je meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Door met mate te consumeren, zorg je ervoor dat de negatieve effecten minimaal en de positieve effecten van cannabis optimaal blijven.

Kies het juiste moment
Zorg ervoor dat je geen verantwoordelijkheden en/of verplichtingen meer hebt na het consumeren van cannabis. Het ontspannen effect duurt even voordat het je lichaam weer heeft verlaten. Door niks meer te hoeven, kan je optimaal genieten van cannabis. Bovendien sluit je ermee uit dat je belangrijke zaken minder goed uitvoert of oppakt dan dat je nuchter zou zijn.

Zorg altijd voor een gezonde levensstijl
Een gezonde levensstijl kan helpen om de negatieve effecten van cannabis te verminderen. Eet gezond, beweeg regelmatig en slaap voldoende.

Wees alert op de signalen van verslaving
Als je merkt dat je steeds meer cannabis nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken of als je je niet meer goed voelt zonder dat je cannabis consumeert, aarzel dan niet om hulp te zoeken bij een arts, een psycholoog of een van de gespecialiseerde instanties. Zij kunnen je helpen bij het beheersen van je cannabis consumptie en het maken van goede en gezonde keuzes.

Nog een aantal punten die belangrijk zijn:

 • Consumeer cannabis niet beneden de 18 jaar. Wettelijk mag je onder de 18 jaar geen verdovende middelen zoals alcohol, tabak en dus ook cannabis consumeren.
 • Houd cannabis altijd uit de omgeving van kinderen.
 • Zorg ervoor dat je niet meer dan 5 gram cannabis bij je hebt. Dit is ook zo bij wet bepaald.
 • Gebruik nooit cannabis bij zwangerschappen en tijdens het geven van borstvoeding. Het kan leiden tot schade voor het (ongeboren) kind.
 • Bedien geen zware machines of bestuur auto als je cannabisproducten hebt consumeert. Je wordt minder alert en scherp na het consumeren van cannabis.
 • Consumeer cannabis altijd in de juiste dosering voor het maximale effect. Consumeer gelijkmatig. Neem kleine doses en voldoende tijd in acht tussen de innames. Zo houd je de controle over de intensiteit van de uitwerking en kan je tijdig stoppen als je voelt dat de effecten voldoende zijn ingedaald.
 • Als consument ben je altijd zelf verantwoordelijk voor de schade of letsel als gevolg van het consumeren van cannabisproducten. Ook als deze bij Best Friends Amsterdam zijn aangeschaft.
 • Geen enkel advies van een Best Friends medewerker vervangt het advies van een erkende medisch specialist.

  Best Friends heeft op al haar verpakkingen QR codes die informatie geven over het product
  Ook is er een algemene bijsluiter cannabis producten gemaakt door Best Friends.