Hongerhormoon wordt gestimuleerd
Dat cannabis de eetlust bevorderd wordt onderbouwd door diverse onderzoeken. Hierin wordt aangetoond dat cannabis de activering van het endocannabinoïdesysteem (ECS) de hongerhormonen kan beïnvloeden wat de behoefte naar voeding stimuleert.

Werkende stof
Dat iemand honger krijgt komt door de aanwezigheid van THC. Deze stof activeert het parasympathische zenuwstelsel wat vooral in rust actief is. Het stimuleert de stofwisseling (speekselklieren, maag, galblaas, darmen) en de uitscheiding (nieren en blaas). Doordat THC het parasympathische zenuwstelsel activeert stroomt er meer bloed langs de spijsverteringsorganen met als gevolg dat de stofwisseling sneller verloopt en je sneller honger krijgt. THC is niet de enige stof die dit veroorzaakt. Ook andere cannabinoïden zorgen ervoor dat de eetlust op verschillende manieren wordt bevorderd. Bijvoorbeeld door interactie met het endocannabinoïdesysteem, een belangrijke regulator van het metabolisme. Bovendien heeft zowel kortdurend als langdurig cannabisgebruik een unieke invloed op de eetlust, energiebalans en het metabolisme.

Ons lichaam heeft energie nodig
Bij bepaalde situaties kan de behoefte naar eten enorm afnemen. Dit is in veel opzichten niet goed voor iemand. Zonder energie is het bijvoorbeeld lastiger voor het lichaam om te herstellen. We hebben sowieso voor alles wat we doen energie nodig. Cannabis kan een positieve stimulans geven om de behoefte naar eten terug te krijgen. Het werkt niet altijd en is zeker niet voor iedereen de juiste weg om te bewandelen. Belangrijk om mee te wegen is dat het gebruik van Cannabis in ieder geval niet negatief bijdraagt aan de situatie waarin je je bevindt.

Conclusie
Er kunnen zich situaties voordoen waarbij cannabis je kan helpen om de eetlust te stimuleren. Bedenk daarbij wel dat cannabis nooit het probleem oplost en gezond verstand gebruiken is belangrijk. Bij twijfel altijd een arts raadplegen met de vraag of het in jouw situatie geen kwaad kan.