Werkende stof
Cannabis bevat de stof THC (delta-9-tetrahydrocannabinol), die invloed heeft op het endocannabinoïde systeem in ons lichaam, wat verantwoordelijk is voor het beheersen van stemming en stressniveaus. THC activeert de productie van endocannabinoïden, die de receptoren in de hersenen beïnvloeden en een gevoel van ontspanning en rust veroorzaken. Hierdoor kan cannabis helpen bij het verminderen van stress gevoelens. Echter maakt het volgens de onderzoekers wel uit hoeveel je van de psychoactieve stof binnenkrijgt.

Met lage dosering het gewenste effect
Het is daarom belangrijk om te weten dat vooral een lage dosering THC zenuwen kan helpen verminderen, bijvoorbeeld als iemand in het openbaar moet spreken. Echter hogere doseringen kunnen voor het omgekeerde effect. Dit kwam onder andere naar voren in de studies ‘Dose-related effects ‘Dose-related effects of delta-9-THC on emotional responses to acute psychosocial stress‘.

Het onderzoek
Aan bovenstaand onderzoek deden een kleine 50 gezonde vrijwilligers mee die tussen de 18 en 40 jaar oud waren. Deze personen waren geen dagelijkse gebruikers. Ze werden onderverdeeld in drie groepen. Een groep kreeg een lage dosis, de tweede groep kreeg een hogere dosering. De laatste groep kreeg een placebo. Zowel de onderzoekers als de vrijwilligers waren niet op de hoogte wie wat kreeg.

Conclusie
Als je stress wilt verlagen met cannabis, is het beter om een lage THC hoeveelheid binnen te krijgen, omdat hogere doseringen stressgevoelens juist kunnen stimuleren. Deze uitkomst van het onderzoek sluit helemaal aan bij het advies van Best Friends om gematigd te consumeren, zodat je verantwoord kan genieten van cannabis. Less is more!

Bron: Mediwietsite