Werkende stoffen

Cannabis kan in bepaalde gevallen pijn bestrijden doordat tetrahydrocannabinol (THC) de receptoren van het endocannabinoïde systeem (ECS) beïnvloed en dan met name de zenuwcellen. Indien deze werking optreedt, word je minder gevoelig voor pijnprikkels. Daarnaast werkt THC ook geestverruimend, waardoor het ook dat een rol speelt hoe je pijn ervaart. Het euforische gevoel dat optreedt kan er ook voor zorgen dat er minder pijn wordt ervaren.

Meten is weten

De onderzoeksfocus ligt op THC en CBD bij in de meeste onderzoeken naar de relatie van cannabis en pijnbeleving. Bij bepaalde onderzoeken wordt gebruik gemaakt van de hele cannabisplant en bij andere onderzoeken alleen bepaalde stoffen. Het voordeel van de hele cannabisplant is dat de verschillende aanwezige stoffen het effect van elkaar kunnen versterken of elkaar ondersteunen. Door beide te bestuderen, kan het verschil goed in kaart worden gebracht.

Pijn verlichten

Als je in de situatie bent dat je langdurige pijn ervaart, kan cannabis er mogelijk voor zorgen dat de pijn verzacht wordt en het daardoor dragelijk wordt. Belangrijk daarbij is dat cannabis niet de oorzaak bestrijdt, maar puur effect heeft op de gevolgen van de oorzaak: de pijn zelf. Het is altijd beter om op zoek te gaan naar een structurele oplossing om de bron van de pijn te bestrijden.

Conclusie

Het is bewezen dat cannabis de pijn in bepaalde gevallen kan doen verlichten, maar het is geen medicijn en zal niet helpen tegen acute pijn. Als het niet voor je werkt, ga dan niet onnodig veel consumeren, maar zoek naar andere oplossingen om de pijn tegen te gaan. Cannabis als pijnbestrijder werkt niet voor iedereen en lang niet in alle gevallen.