Coffeeshop Best Friends Amsterdam Oost
24 mei 2016

Eenmalige verklaring BF als reactie op ‘activist’

Sinds korte tijd mobiliseert een zichzelf “activist” noemend persoon enkele medestanders op Facebook om het logo van Best Friends Amsterdam te bestempelen als racistisch. Normaal gesproken zouden wij niet reageren op beschuldigingen, verdachtmakingen of beschimpingen. Simpelweg omdat wij onze energie alleen willen aanwenden voor positivisme, het uitdragen van onze boodschap en onze beleving (The BFF). Omdat de beschuldiging van racisme de kernwaarden van ons bedrijf recht in het hart raakt, geven wij in deze verklaring een eenmalige reactie op deze, werkelijk absurde beschuldiging.

 

Sinds de oprichting van ons bedrijf 20 jaar geleden draagt het dit logo. De buurt waar wij zijn gevestigd in Amsterdam Oost kent van oudsher een bevolking die in meerderheid bestaat uit mensen van oorspronkelijk, buitenlandse afkomst. Eerst voornamelijk uit Suriname en de Nederlandse Antillen en later kwamen daar mensen van Arabische en Turkse afkomst bij.

 

Het zwarte en het witte poppetje in ons logo kijken blij de wereld in met hun ondeugende blik. De wereld ligt aan hun voeten en ze zijn vastberaden om er iets van te maken, af en toe onder het genot van een jointje. Huidskleur, afkomst of uiterlijk zijn voor hen niet van belang. Zij zijn beste vrienden voor het leven. Verdraagzaam zijn, lol maken, kansen zien en ze proberen te benutten, dat is hun motto.

 

Dit is al 20 jaar de boodschap van Best Friends. Tienduizenden personen, een dwarsdoorsnede van de bevolking in Amsterdam Oost en Zuid Oost, ervaren dit, dragen hier aan bij en verpersoonlijken deze boodschap. Bij ons wordt een ieder behandeld op basis van persoonlijkheid en gedrag. Nooit op basis van uiterlijk, voorkomen of afkomst. Dat is hoe het altijd zou moeten zijn, op elk plekje in de wereld. That’s the BFF. The Best Friends Feeling. Dat is wat onze klanten en werknemers voelen, beleven en uitdragen. Zo gaan zij met elkaar om. Duizenden mensen dragen trots onze kleding met het logo op hun borst.

 

De eigenaar van ons bedrijf is qua afkomst een volbloed Surinamer met een donkere huidskleur. Zijn rechterhand is Nederlands van origine en heeft een blanke huidskleur. De werknemers van Best Friends zijn al twintig jaar in overgrote meerderheid van buitenlandse afkomst, conform de afspiegeling van ons klantenbestand en het straatbeeld. Momenteel werken er 4 personen van Nederlandse afkomst, 3 personen van Surinaamse afkomst, 2 personen van Indonesische afkomst, 1 persoon van Antilliaanse afkomst, 1 persoon van Marokkaanse afkomst en 1 persoon van Turkse afkomst. Van alle werknemers is er één homoseksueel en is dat openlijk.

 

Best Friends is de tegenpool van iedere vorm van racisme en tracht door haar manier van ondernemen aan te tonen dat racisme waardeloos is en geen enkel doel dient. Zij probeert dat niet middels “activisme” maar d.m.v. positivisme. Door te laten zien dat alle soorten mensen in harmonie met elkaar samenwerken. Ongeacht afkomst of uiterlijk. Dit brengen wij over via onze maatschappelijke positie, functie en klantbehandeling. Wij hebben geen kritiek op mensen die op andere manieren racisme bestrijden. Sterker nog: wat ons betreft is er geen ruimte voor racisme en moet dit altijd worden voorkomen en bestreden.

 

Dat er mensen zijn die ergens een bepaalde impressie of een bepaald gevoel van krijgen, daar moet men voor open staan en daar kan men met elkaar over in gesprek gaan. Wellicht kunnen mensen elkaar dan wat uitleggen, begrip voor elkaar tonen en elkaar tegemoet komen.

 

Maar dat doen deze “activisten” niet. Ze hebben uitgerekend ons uitgezocht. Zij kleuren hun interpretatie zo in dat zij ons logo in hun beleving legitiem kunnen wegzetten als racistisch. Wij worden vervolgens beschuldigd van racisme en bedreigd met activisme en vernieling. Het is echt de wereld op zijn kop. Wij, die al twintig jaar niets anders doen dan racisme bestrijden, verdraagzaamheid uiten, saamhorigheid uitstralen en bewijzen dat samen leven, werken en er voor elkaar zijn heel succesvol is.

 

Betreffende “activisten” zeggen racisme te willen bestrijden. Ze vallen ons ongenuanceerd aan op Facebook en lokken daarmee nota bene andere mensen met onverdraagzame racistische reacties naar het door hen ingenomen standpunt toe. Zodat er een onverzoenlijke discussie ontstaat. Allemaal over onze rug, in onze veilige omgeving. Ze creëren een platform voor de groep die ze zouden moeten bestrijden. Je zou bijna gaan denken dat het hun motief is.

 

Het zou deze zelfbenoemde antiracisten sieren, mits hun motieven echt zuiver zijn, als ze hun target beter zouden onderzoeken en vervolgens zouden nadenken over de vraag met welke strategie ze hun doel het beste zouden kunnen bereiken. Want op deze manier raken ze het antiracisme in de wortel.

 

Ons hart huilt.

 

Your Best Friends

 

 

 

 

Share this on Facebook

RELATED NEWS

Consumptions Methods
24 augustus 2017

Medical Cannabis Consumption Methods

Cannabis is a multi-purpose, natural medication, treating everything from headaches to insomnia, to cancer. While the traditional method of consumption is smoking hand-rolled “joints”, there are several other ways to ingest this beneficial medication, and the best consumption choice generally depends on the condition or symptom the patient is hoping to treat.

more
1 juni 2016

Cannabis in Greece

Greece Greece has a long history of cannabis production, and prior to the prohibition era, the southern European nation also produced high-quality hashish that was exported throughout Europe. Now, some...

more