24 februari 2016

Coffeeshop: legale wiet via wetenschap

Als het niet rechtdoor, links- of rechtsom kan… dan maar via een u-bocht! Dat is wat je zou kunnen zeggen van het hoogst originele plan van coffeeshop Wiz-Art in Stadskanaal om hun klanten toch legale wiet voor te schotelen, ondanks een overheidsverbod op het kweken van cannabis. Via de wetenschappelijke route namelijk zou ‘t moeten lukken, denken ze in Groningen.

WETENSCHAP

We hebben al heel wat verschillende manieren gezien waarop deze of gene probeert om op een gereguleerde wijze cannabis in het coffeeshopaanbod te krijgen. Via gemeentelijke kwekerijen, door cannabis social clubs te starten, een beroep te doen op de mensenrechten of door vergunningen af te geven aan deskundige en brandschone (in juridisch opzicht dan) wietkwekers… Maar kijk aan, in het Groningse Stadskanaal heeft de enige coffeeshop aldaar nog een alternatief bedacht: via de wetenschap!

ACHTERDEURPROBLEEM

De Stichting Wiz-Art – een coffeeshop op ideële basis zonder winstoogmerk dus – krijgt dagelijks honderden klanten over de vloer. En zoals bekend is het verkopen van wiet legaal (gedoogd), maar het inkopen van diezelfde wiet niet. Het drijft ook bedrijfsleider René Slikker regelmatig tot wanhoop, bijvoorbeeld als er weer eens een kweker gepakt is door de politie of als hij twijfelt aan de kwaliteit van de (illegale) wiet.

Gezellige Coffeeshop

Gezellige Coffeeshop

Vandaar dat ze in Stadskanaal nu met een lumineus idee op de proppen zijn gekomen: ontheffing van het verbod op wietteelt op basis van wetenschappelijk onderzoek! Tegenover het Dagblad voor het Noorden doet de coffeeshop-exploitant zijn plan uit de doeken. “We willen bij de rijksoverheid een vergunning aanvragen voor de legale teelt van wiet, uitsluitend voor wetenschappelijke doeleinden. We willen onze proefteelt namelijk laten onderzoeken door verschillende instanties, zoals de Universiteit Leiden en het Trimbos Instituut.”

GEZONDHEID CONSUMENT

Zodoende zou er op legale wijze een aanvoerroute van kwalitatief goede cannabis ontstaan voor Wiz-Art, wiet die de gezondheid niet schaadt omdat ie ‘wetenschappelijk verantwoord’ is. Het mooie is dat het gemeentebestuur instemt met deze poging om de achterdeur toch op enerlei wijze gereguleerd te krijgen! Burgemeester Baukje Galama – lid van regeringspartij VVD! – zegt tegen het DVHN: “We waarderen de inzet voor de veiligheid en gezondheid van de bezoekers van Wiz-Art.”

VASTE LEVERANCIER

De bedoeling is dat de gemeente ook gaat helpen met de samenwerking met bijvoorbeeld de universiteit of het bekende Trimbos instituut. Men wil eerst met de mensen van coffeeshop Wiz-Art een proefteelt doen, die laten testen en hopelijk goedkeuren door de wetenschappelijke instanties en daarna één vaste wietkweker aanstellen die de cannabis in Stadskanaal gaat telen.

Voorwaar een schitterend plan. Laten we hopen dat het lukt, ondanks de rigide anti-cannabis houding van het huidige kabinet en een meerderheid van de Tweede Kamer…

Share this on Facebook

RELATED NEWS

smoking rapsongs bestcoffeeshopamsterdam
15 mei 2017

TOP 26 Smokin’ Rapsongzz

We've compiled some of the best rap songs relating to weed. Though some may be more about bud than others, all are guaranteed to make your high all the more enjoyable. Locate your lighters.

more