2 maart 2016

Leiden had coffeeshop Goa niet mogen sluiten

Burgemeester Henri Lenferink had coffeeshop Goa niet mogen sluiten. Dat heeft de Raad van State bepaald. Lenferink sloot de coffeeshop omdat de shop een te grote handelsvoorraad zou aanhouden.

De strafrechter stelde de coffeeshop eerder al in het gelijk, omdat deze aan alle regels voldoet. Omdat de burgemeester en de bestuursrechter dat niet deden, stapte de coffeeshophouder naar de Raad van State.

Baanbrekend

Mark van Weeren, Sidney Smeets en Tim Vis, de advocaten van de coffeeshop, noemen het een ‘baanbrekende overwinning’.

“Het heeft lang geduurd, maar de Raad van State zorgt met deze uitspraak eindelijk voor eenheid van recht”, stellen de advocaten. “Als de strafrechter een handelsvoorraad noodzakelijk noemt, kan de bestuursrechter niet achterblijven.”

Hypocrisie

“Coffeeshops werden tot nu toe door de kat of de hond gebeten: kregen ze strafrechtelijk gelijk, waren ze via het bestuursrecht alsnog de dupe. De bestuursrechter volgt nu de strafrechtelijke ontwikkeling”, leggen de advocaten uit. “Rechters over de hele linie zijn klaar met het hypocriete gedoogbeleid.”

Gedoogbeleid

Wat de gevolgen van de uitspraak voor het gedoogbeleid zullen zijn, zal de komende tijd blijken. De advocaten hopen dat de uitspraak van de bestuursrechter de regering aanzet tot verandering. “Het gedoogbeleid in de huidige vorm is failliet”, aldus advocaat Tim Vis.“Rechters weigeren zich nog langer te voegen naar onhoudbaar beleid. De minister zou moeten luisteren naar gemeenten, rechters en deskundigen. Iedereen roept op tot een transparante, gereguleerde aanvoerketen.”

Initiatieven

Er zijn initiatieven om tot een gereguleerde aanvoerketen te komen, waaronder een conceptwetsvoorstel van D66. Dat wetsvoorstel heeft nog niet de steun van de meerderheid.

“Het politieke gegeven dat er nog geen meerderheid in de Kamer is, kan niet betekenen dat de minister zijn ogen blijft sluiten voor wat nu ook de Raad van State glashelder zegt: coffeeshops die cannabis mogen verkopen, moeten dat ook transparant kunnen aanvoeren”, stelt advocaat Sidney Smeets

Share this on Facebook

RELATED NEWS

14 maart 2022

Wat moet ik stemmen op 16 maart?

Op 14, 15 en 16 maart kiest Amsterdam een nieuwe gemeenteraad tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Tot het laatste moment aan het zweven? Vul de kieswijzer van Het Parool  in en...

more