9 januari 2023

1,4 mln voor onderzoek medicinale cannabis bij kinderepilepsie

1,4 miljoen voor UMC Utrecht naar onderzoek medicinale cannabis bij kinderepilepsie.

Een Kinderneuroloog bij het UMC Utrecht Hersencentrum heeft een subsidie van 1,4 miljoen euro gekregen van wetenschapsfinancier ZonMw. Met dit geld gaat er onderzoek gedaan worden naar de werking van medicinale cannabis tegen epilepsie bij kinderen. Dat doet ze samen met andere kinderneurologen en onderzoekers van andere ziekenhuizen.
Eén op de drie Nederlandse kinderen met epilepsie heeft ‘moeilijk behandelbare epilepsie’. Dat wil zeggen dat ze epileptische aanvallen blijven houden ondanks dat ze hier medicijnen tegen krijgen.Er zijn alternatieve behandelingen voor deze kinderen, zoals die met medicinale cannabis, in dit geval in de vorm cannabidiol of CBD. Eerdere onderzoeken lieten al zien dat deze stof ervoor kan zorgen dat kinderen met specifieke epilepsiesyndromen minder last van aanvallen hebben.

Juiste dosering
Kinderneuroloog Floor Jansen gaat de komende vier jaar verder onderzoek doen naar het behandelen van de jonge epilepsiepatiënten met CBD. “We kijken naar het juiste middel, in de juiste dosering, voor de juiste patiënt en op het juiste moment”, legt ze uit. Het onderzoek doet Jansen samen met kinderneurologen uit epilepsiecentra SEIN en Kempenhaeghe, het MUMC en Erasmus MC. Ook onderzoekers van het AUMC en Radboudumc werken eraan mee. In het onderzoek wordt per patiënt gekeken naar de werking van het middel. Zo kunnen ook zeldzamere vormen van epilepsie worden onderzocht. Jansen: “We willen onderzoeken of het aantal aanvallen vermindert. Daarbij letten we ook op andere effecten die voor een patiënt belangrijk zijn. Denk aan minder gebruik van noodmedicatie tegen langdurige aanvallen, verandering van alertheid of een betere nachtrust.”

Share this on Facebook
Thanks to our friends @
Duic

Written by
Redactie Duic

RELATED NEWS

18 november 2021

Cannabis Health Benefits Acknowledged in U.S.

A new commissioner for the FDA will be nominated by U.S. President Joe Biden. This new Food and Drug Administration commissioner has already acknowledged the potential medical benefits of marijuana. In...

more