Samenwerken aan een verantwoordelijk beleid

Moderniseringsslag cannabisbeleid: Coffeeshops zijn onmisbare schakel
Den Haag, 8 juni 2016

Coffeeshops zijn onderdeel van de oplossing, stellen 232 coffeeshopondernemers uit heel Nederland in een reactie op de resolutie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om het cannabisbeleid te moderniseren. Het denkbeeld dat het gedoogbeleid failliet is en de coffeeshop toe aan vervanging, delen de coffeeshops niet.

Het coffeeshopbeleid is verre van ideaal. Een moderniseringsslag is hard nodig. Coffeeshopondernemers willen betrokken worden bij het bedenken van hervormingen. Zij hebben veel kennis en praktijkervaring en zijn daarom een onmisbare partij bij gesprekken die beleidsbepalers daarover voeren. Het denkbeeld dat het gedoogbeleid failliet is gaat voorbij aan de bestaande cannabiscultuur in ons land. De coffeeshop is in de afgelopen 40 jaar uitgegroeid tot een veilige, vertrouwde plek voor Nederlandse cannabisconsumenten.

Coffeeshops hebben nu en in de toekomst een belangrijke functie.
Opvallend is dat bijna de helft van de coffeeshops de brief aan de VNG-leden heeft ondertekend. Nog nooit zaten zoveel coffeeshops op één lijn. Woordvoerster Myranda Bruin, coffeeshoponderneemster in Rotterdam:“Coffeeshops werken met gekwalificeerd personeel en streven naar een goede relatie met de buurt en het lokaal bestuur. We geven voorlichting over de risico’s van cannabis en ontzeggen minderjarigen de toegang. Daarmee leveren wij een positieve bijdrage aan het beschermen van de volksgezondheid en vervullen wij een belangrijke functie in het verbeteren van het maatschappelijke en sociale klimaat in de gemeenten waarin we actief zijn. De coffeeshop is een geïntegreerd onderdeel van onze samenleving.”

De VNG neemt het coffeeshops kwalijk dat zij zaken doen in het criminele circuit. Maar dat verwijt heeft iets dubbels. De inkoop van cannabis is illegaal, dus moeten ze wel zaken doen met illegale toeleveranciers. Dat is een uitvloeisel van het gedogen van coffeeshops. Een coffeeshopexploitant kan domweg niet anders. Dat wil echter niet zeggen dat hier sprake is van doelbewust crimineel handelen. Voor de meeste coffeeshopexploitanten geldt dat zij liever zaken zouden doen met erkende toeleveranciers. De overheid laat op dit moment geen enkele ruimte rond de teelt, het vervoer en de inkoop van cannabisproducten.

De 232 coffeeshops pleiten daarom ook voor gecontroleerde cannabisteelt. Zij willen graag cannabisproducten in hun coffeeshops verkopen waarvan de herkomst en samenstelling bekend is. Ook willen zij eisen kunnen stellen aan de omstandigheden waaronder de cannabis is geteeld. Bruin: “Het is van cruciaal belang dat coffeeshopondernemers meedenken over de wijze waarop gecontroleerde teelt wordt geregeld. Wanneer consumenten het idee hebben dat coffeeshops alleen nog staatswiet verkopen zullen zij massaal hun toevlucht zoeken tot de illegale markt. Het is daarom van groot belang dat coffeeshops een breed aanbod kunnen blijven leveren.”


LATEST NEWS

6 april 2023

NBA test niet meer op cannabis

Basketballers van de Noord-Amerikaanse profcompetitie NBA hoeven nooit meer te vrezen voor een positieve dopingtest voor wiet. Testen op cannabisgebruik is er namelijk niet meer bij de komende zeven jaar,...

more
hennepindustrie.nl
28 februari 2023

Nieuwssite; hennepindustrie

hennepindustrie.nl is opgericht in 2023 met het doel om geïnteresseerden op een professionele manier te informeren over industriële hennep (vezelhennep) in Nederland en het buitenland.Nadat in 2020 cannabisindustrie.nl werd opgericht,...

more